SW szinusz inverter család

Az SW szinuszos inverter család sok év fejlesztői és gyártómunkájának legfrissebb eredménye. A teljes 100VA - 4000VA-os teljesítmény-tartományt átölelő új inverter termékskála nagy megbízhatóságot és teljesítmény-leadási képességet garantál, ezeket az előnyöket a komoly formatervezett külső csak tovább fokozza. Az SW termékcsalád NYÁK-lapjai már korszerű SMD (felületszerelt) alkatrészek és technológia felhasználásával készülnek, amelyeket az eloxált alumínium ház foglal magába.

Az SW inverter család az új EU előírásoknak megfelelően megkapta az E-jelzést is, amely ahhoz szükséges, hogy gépjárművek fedélzetén is használható legyen.

Akku mélykisülés elleni védelem

Az inverteres energiaellátó rendszer egyik fontos összetevője az akkumulátor, közülük is a legszélesebb körben alkalmazott ólomakkumulátorok. Mivel anyagi (és környezetvédelmi) megfontolásból nem mindegy, hogy hány évente kell lecserélni a rendszerben az akkumulátorokat, ezért fontos, hogy azok élettartama a lehető leghosszabb maradjon. Az akkumulátor élettartamát legkárosabban az ún. mélykisülés befolyásolja, ami azt jelenti, hogy az akkumulátort 100%-os mértékben kisütjük (pl. amikor a gépjárműben égve felejtjük a lámpákat és az akku teljesen lemerül). Ez a (többszöri) folyamat nagymértékben csökkenti az akkumulátor élettartamát, mivel az akkulemezek elszulfátosodása ilyenkor fokozattan felgyorsul. Ez ellen véd az inverterbe beépített mélykisülés-védelem funkció. Az inverter elektronikája csak egy meghatározott mértékig engedi az akkumulátort lemeríteni a fogyasztók által, majd automatikusan lekapcsol. Amikor az akkumulátorok töltöttségi szintje ismét a beállított érték fölé kerül (újratöltés után), az inverter automatikusan visszakapcsol és elkezdi táplálni a fogyasztókat.

Túlterhelés elleni védelem

Az inverter sajnos nem egy végtelen hálózat. Míg a hálózati konnektorba gyakorlatilag bármilyen 230V-os fogyasztó csatlakozóját bedughatjuk, addig az inverter kimenetére csak az inverter névleges teljesítményének megfelelő fogyasztót köthetünk (pl. egy 200VA-es inverterről nem üzemeltethetünk egy 250VA-es fogyasztót, csak egy max. 200VA-est). Ha véletlenszerűen nagyobb névleges teljesítményű fogyasztót próbálunk üzemeltetni, mint amennyit az inverter elbír (tartós túlterhelés), külön védelem nélkül az inverter meghibásodna. A túlterhelés elleni védelem ez esetben lekapcsolja az inverter kimenetét, mellyel megvédi magát a meghibásodástól. Kb. 10-20 másodperc elteltével az inverter automatikosan újra próbál indulni, ha a túlterhelési jelenség az inverter kimenetén megszűnt, akkor az inverter újraindul - ha nem, akkor újra lekapcsol. Egy bizonyos számú sikertelen próbálkozás után az inverter végleg lekapcsol, újraindítása csak a készülék kézi ki-, majd bekapcsolásával lehetséges. A tartós túlterheléstől megkülönböztetünk egy ún. átmeneti túlterhelést is, amely annyiban különbözik, hogy a túlterhelés csak igen rövid idejű (néhány tizedmásodperc vagy másodperc). Tipikus példája ennek néhány fogyasztó (hűtőszekrény, fúrógép, TV - monitor), amelyek bekapcsoláskor a névleges teljesítmény-értéküknél magasabb teljesítményt vesznek fel. Ezen igények ellátására invertereink megközelítőleg 200%-os mértékű rövid ideig tartó túlterhelést is elbírnak.

Fordított polaritás elleni védelem

A nem kellő odafigyelésnek vagy a szakszerűtlen üzembehelyezésnek köszönhetően előfordulhat, hogy az inverter bemeneti POZITÍV és NEGATÍV csatlakozóját az akkumulátorra való bekötésnél felcserélik. A berendezés elektronikájának védelme miatt és biztonságtechnikai okokból ugyancsak rendelkeznek invertereink fordított polaritás védelemmel is.

Lassú indítás funkció

Előfordulnak olyan fogyasztók (motorok, hűtőszekrények, TV, számítógép monitor, stb.), amelyek bekapcsoláskor a névleges áramfelvételüknek többszörösét veszik fel. Ilyen típusú berendezések indítását szolgálja az ún. lassú indítás funció, amely abból áll, hogy az inverter kimenete fokozatosan, több másodperc alatt éri el a 230V-os feszültséget. Ez a funció megakadályozza azt, hogy az inverter hasonló fogyasztók indításakor tévesen túlterhelést érzékeljen a kimenetén és lekapcsolja magát.Megjegyzés: a lassú indítás funkció csak a P inverterekbe volt beépítve, az SW szériás invertereknek eltérő belső felépítésükből adódóan már nem volt szükségük erre a funkcióra.

Intelligens ventillátoros hűtés funkció

A P200-as modelltől fölfelé a P inverterek, ill. SW300-as modelltől fölfelé az SW inverterek ventillátoros hűtéssel rendelkeznek. A hűtőventillátor működését is mikroprocesszor vezérli az aktuális terhelésnek megfelelően. Amennyiben az inverter teljesítményének csak kis százaláka van kihasználva (nincs számottevő melegedés), úgy a hűtőventillátor még nem indul el, csökkentvén ezzel az inverter amúgy is alacsony saját fogyasztását. Egy bizonyos terhelési érték fölött a hűtőventillátor bekapcsol és egészen addig jár, amíg a terhelés újra le nem csökken egy adott mértékig.

LED állapotjelzés funkció

A P inverterek dobozának felső részén két darab, egy piros és egy zöld LED (fényemittáló dióda) található. Ezek a LEDek együttesen különböző állapotukkal (nem világít, világít, villog) képesek hat féle üzemállapot (ÜZEMSZERŰ ÁLLAPOT - ÁTMENETI TÚLTERHELÉS - TÚLTERHELÉS MIATTI LEKAPCSOLÁS - AKKU MÉLYKISÜLÉS ELŐREJELZÉS - AKKU MÉLYKISÜLÉS MIATTI LEKAPCSOLÁS - KIKAPCSOLT ÁLLAPOT) jelzésére a felhasználó felé. Az SW inverterekben egy darab kétszínű (zöld-piros) LED található, amely ugyanezekről az állapotokról ad tájékoztatást. A használati útmutatóban található táblázat segítségével pontosan meghatározható, hogy milyen állapotban található az inverter az adott pillanatban.

SWSINUS1SWSINUS2

Műszaki adatok

Típus Névleges teljesítmény Csúcs teljesítmény Bemeneti feszültség Kimeneti feszültség E-jelzés engedélyszáma
SW100 100VA 200VA 12 VDC 230VAC - 50Hz e1 024372
SW150 150VA 300VA 12 vagy 24 VDC 230VAC - 50Hz e1 024372
SW300 300VA 600VA 12 vagy 24 VDC 230VAC - 50Hz e1 024372
SW600 600VA 1200VA 12 vagy 24 VDC 230VAC - 50Hz e1 024372
SW1200 1200VA 1800VA 12 vagy 24 VDC 230VAC - 50Hz e1 024372
SW2000 2000VA 3000VA 12 vagy 24 VDC 230VAC - 50Hz e1 024372
SW2000-SYNC 2000/4000VA 3000/6000VA 12 vagy 24 VDC 230VAC - 50Hz e1 024372