US-12 elektronikus by-pass

Az elektronikus átkapcsoló (by-pass) automatikusan átkapcsolja a 230V-os fogyasztókat egy alternatív áramforrásra (pl. inverter), amikor a hálózati feszültség nem elérhető.

Működési leírás

Az US-12 átkapcsoló állomás (elektronikus by-pass) rendelkezik két 230V-os bemenettel az inverter és a hálózat felől, illetve egy kimenettel a fogyasztók felé. Alaphelyzetben a fogyasztó kimenet egészen addig az hálózat bemeneten keresztül kapja a betáplálást, ameddig ott a 230V-os feszültség megjelenik. Amikor megszűnik az hálózat bemeneten a feszültség, az US-12 automatikusan átkapcsolja a fogyasztó kimenetet az inverter bemenetre. Az US-12 automatikusan vissza is kapcsolja a fogyasztó kimenetet a hálózat bemenetre, ha ott a 230V-os feszültség újra megjelenik.

Alkalmazás

járművekben: utazás alatt (autóval, lakókocsival, hajóval stb.) a jármű fedélzetén lévő 230V-os fogyasztókat az inverter táplálja meg a jármű akkumulátoráról. Amikor rendelkezésünkre áll 230V-os villamos hálózat (pl. kemping), csatlakoztassuk a hálózati feszültséget az US-12 átkapcsoló állomás bemenetére, amely érzékelvén a hálózati feszültség jelenlétét átkapcsolja a fogyasztókat automatikusan a hálózati bemenetre. Így nincs szükség az inverteres rendszer lecsatlakoztatására.

helyhezkötve: az US-12 átkapcsoló bypass állomást ún. On-line szünetmenes áramforrásként (UPS) is felhasználhatjuk egy inverterrel és akkumulátorokkal összekötve. A fogyasztókat a hálózati feszültség táplálja meg, áramkimaradás esetén az US-12 by-pass automatikusan átkapcsolja őket az inverter kimenetére, s így azok tovább tudnak működni akkumulátoros-inverteres üzemben. Ebben a kombinációban létre tudunk hozni egy ún. Online szünetmentes tápegységet (UPS-t), amely az akkumulátorok kapacitásától függően tetszőleges hosszan tudja ellátni a fogyasztókat.

Műszaki adatok

Kategória Leírás
Névleges feszültség 230 Vac ~ 50 Hz
Maximális áram 12A
Maximális kimeneti teljesítmény 2.760 VA
Átkapcsolási idő <1 sec., nem szünetmentes
Méretek (H×SZ×M) 130 × 130 × 60 mm
Tömeg 300g
Védettség IP55